Mechanical Properties of Lining Leathers Finished with the Addition of Oregano Essential Oil
DOI:
https://doi.org/10.15678/ZNUEK.2017.0967.0702Słowa kluczowe:
skóry podszewkowe, olejek lebiodkowy, wytrzymałość na rozciąganie, wydłużenie, siła rozdzierającaAbstrakt
Tytuł artykułu: Właściwości mechaniczne skór podszewkowych wykończonych z dodatkiem olejku lebiodkowego
Higieniczność skór podszewkowych można znacząco poprawić dzięki wprowadzeniu do skóry olejku lebiodkowego, ponieważ dodatek olejku o działaniu antyseptycznym pozwala na nadanie skórze oporności wobec mikroorganizmów potencjalnie szkodliwych dla człowieka oraz powodujących destrukcję skór zwierzęcych. W artykule przedstawiono wyniki badań wybranych właściwości mechanicznych skór natłuszczonych z dodatkiem oraz bez dodatku olejku lebiodkowego w stężeniu 3% na masę skóry, tj. wytrzymałości na rozciąganie, wydłużenia i siły rozdzierającej, które wykonano na maszynie wytrzymałościowej Instron 5544.
Skóry uszlachetnione olejkiem spełniały wymagania podane w normie wyrobu stawiane skórom podszewkowym w zakresie wytrzymałości na rozciąganie oraz wydłużenia. Analiza statystyczna z wykorzystaniem testów chi-kwadrat, Hartleya oraz Fishera-Snedecora przy przyjętym poziomie istotności α = 0,05 wykazała, że w przypadku badanych próbek wytrzymałość na rozciąganie skóry z dodatkiem olejku lebiodkowego była istotnie wyższa od wartości tego parametru w skórze natłuszczonej bez dodatku olejku, zaś wydłużenie oraz siła rozdzierająca skóry z dodatkiem olejku nie różniły się istotnie od wydłużenia i siły rozdzierającej skóry bez dodatku substancji naturalnej. Można zatem stwierdzić, że dodatek olejku w ilości 3% na masę skóry nie będzie miał niekorzystnego wpływu na podstawowe właściwości mechaniczne skór uszlachetnionych tym olejkiem.
Pobrania
Bibliografia
Bielak E. (2016), Wpływ wykończenia olejkami eterycznymi skór podszewkowych na ich właściwości higieniczne, praca doktorska, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Kraków.
Bielak E., Marcinkowska E., Syguła-Cholewińska J., Golonka J. (2016), An Examination of Antimicrobial Activity of Lining Leathers Fatliquored with Essential Oils, “The Journal of the American Leather Chemists Association”, vol. 111, no 6.
Dobosz M. (2001), Wspomagana komputerowo statystyczna analiza wyników badań, Akademicka Oficyna Wydawnicza EXIT, Warszawa.
Duda I., Marcinkowska E. (2001), Towaroznawstwo wyrobów skórzanych i futrzarskich, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
Mięso – podstawy nauki i technologii (2011), eds A. Pisula, E. Pospiech, Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa.
Mynarski S. (2003), Analiza danych rynkowych i marketingowych z wykorzystaniem programu Statistica, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
PN-EN ISO 2419:2012 Leather – Physical and mechanical tests – Sample preparation and conditioning.
PN-EN ISO 2589:2016-05 Leather – Physical and mechanical tests – Determination of thickness.
PN-EN ISO 3376:2012 Leather – Physical and mechanical tests – Determination of tensile strength and percentage extension.
PN-EN ISO 3377-1:2012 Leather – Physical and mechanical tests – Determination of tear load – Part 1: Single edge tear.
PN-P-22218:1986 Light leather – Lining leathers.
Raabe E., Kornaś A. (1965), Właściwości fizyczne skór. Metody badań, Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, Warszawa.
Skrzyńska B., Kmiecik-Serafin S., Wyczesana J., Rajchel-Chyla B., Gajewski R. (2006), ABC sprzedawcy obuwia, czyli co każdy sprzedawca o obuwiu wiedzieć powinien, CLPO, Kraków.