Dietary Guidelines and Forms of Their Popularisation

Authors

  • Ewa Pyrzyńska Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Katedra Towaroznawstwa Żywności

DOI:

https://doi.org/10.15678/ZNUEK.2014.0927.0306

Keywords:

nutritional guidelines, food guide pyramid, healthy eating plate, a balanced diet

Abstract

Due to economic changes, Poland’s food product market is converging with those of its western counterparts. Globalisation and EU common food and health policy are leading to the setting of similar nutritional guidelines in all EU countries. The guidelines are set to decrease the risk of commonly occurring diseases, such as obesity and cancer, which result in part from bad dietary habits. Using case studies from Poland and the U.S., the article presents changes in nutritional guidelines and how they are being popularised.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bender A.E. [1980], Człowiek i żywność, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Bernstein A.M. i in. [2010], Major Dietary Protein Sources and Risk of Coronary Heart Disease in Women, „Circulation”, nr 122. DOI: https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.109.915165

Busch J. i in. [2010], Salt Reduction and the Consumer Perspective, „New Food”, nr 2.

Całyniuk B. i in. [2011], Piramida żywienia – wczoraj i dziś, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, nr 92(1).

Ciborowska H., Rudnicka A. [2010], Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.

Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients) [2004], Institute of Medicine, The National Academies Press, Washington.

Fats and Cholesterol [2014], http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-shouldyou-eat/fats-and-cholesterol/ (20.01.2014).

Gawęcki J. [2002], Racjonalne żywienie jako sztuka kompromisu, „Żywienie Człowieka i Metabolizm”, nr 4, suplement.

Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T. [2006], Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Gertig H., Gawęcki J. [2007], Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny, PWN, Warszawa.

Haven J. i in. [2006], Developing the Consumer Interface for the MyPyramid Food Guidance System, „Journal of Nutrition Education and Behavior”, nr 38. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jneb.2006.08.002

Healthy Eating Plate & Healthy Eating Pyramid [2014], http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/ (20.02.2014).

Jarosz M. i in. [2012a], Zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej [w:] Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, red. M. Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.

Jarosz M. i in. [2012b], Woda i elektrolity [w:] Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, red. M. Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.

Kozłowska-Wojciechowska M. [2004], Żyjmy w zdrowiu, czyli nowa piramida zdrowia, Prószyński i S-ka, Warszawa.

Kunachowicz H. i in. [2005], Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw, wyd. 3, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.

Kwasek M. [2010], Tendencje w spożyciu żywności w krajach Unii Europejskiej, IERiGŻ, Warszawa.

McCullough M.L. i in. [2002], Diet Quality and Major Chronic Disease Risk in Men and Women: Moving toward Improved Dietary Guidance, „The American Journal of Clinical Nutrition”, nr 76. DOI: https://doi.org/10.1093/ajcn/76.6.1261

Leitzmann C., Keller M. [2010], Vegetarische Ernährung, Ulmer UTB, Stuttgart.

My Plate [2014], http://www.choosemyplate.gov/ (28.02.2014). DOI: https://doi.org/10.14438/gn.2014.13

Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja [2012], red. M. Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.

Nuts for the Heart [2014], http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nuts-for-the-heart (20.06.2014).

Pan A. i in. [2011], Red Meat Consumption and Risk of Type 2 Diabetes: 3 Cohorts of U.S. Adults and an Updated Meta-analysis, „The American Journal of Clinical Nutrition”, nr 94 (4). DOI: https://doi.org/10.3945/ajcn.111.018978

Podstawy teoretyczne programu „Trzymaj formę”. Poradnik dla nauczycieli [2010], wyd. 4, Główny Inspektorat Sanitarny, Polska Federacja Producentów Żywności, Warszawa.

Produktowe wytyczne żywieniowe dla krajów europejskich [2009], „Przegląd EUFIC”, nr 10, http://www.eufic.org/article/pl/page/RARCHIVE/expid/Produktowe-wytycznezywieniowe-dla-krajow-europejskich/ (28.02.2014).

Protein [2014], http://www.hsph.harvard.ed/nutritionsource/what-should-you-eat/protein/ (20.02.2014).

Sodium Intake for Adults and Children [2012], WHO, http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sodium_intake_printversion.pdf (20.02.2014).

Sprawa spożycia soli w Europie [2010], „Współczesna Żywność”, nr 8, http://www.eufic.org/article/pl/4/35/artid/Sprawa-spozycia-soli-w-Europie/ (20.02.2014).

Sygut M. [2013a], Stawiamy na sport czy używki, „Rynek Zdrowia”, nr 10 (99).

Sygut M. [2013b], Choroby dietozależne, czyli nie wiemy co jemy, http://www.rynekzdrowia.pl/Wywiady/Choroby-dietozalezne-czyli-nie-wiemy-co-jemy,132523.html (28.02.2014).

The Nutrition Source [2014], http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/.

USDA’s Food Guide Pyramid Booklet [1992], http://www.cnpp.usda.gov/Publications/MyPyramid/OriginalFoodGuidePyramids/FGP/FGPPamphlet.pdf (28.02.2014).

Venti C.A., Johnston C.S. [2002], Modified Food Guide Pyramid for Lactovegetarians and Vegans, „The Journal of Nutrition”, nr 132 (5). DOI: https://doi.org/10.1093/jn/132.5.1050

Whole Grains [2014], http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/whole-grains/ (20.02.2014).

Wiśniewska-Roszkowska K. [1987], Wegetarianizm, Państwowe Wydawnictwo „Wiedza Powszechna”, Warszawa.

Zasady prawidłowego żywienia [2014], http://www.izz.waw.pl/pl?/option=comcontent-&view=article&id=7 (20.06.2014).

Downloads

Published

20-11-2015

Issue

Section

Articles

How to Cite

Pyrzyńska, E. (2015). Dietary Guidelines and Forms of Their Popularisation. Krakow Review of Economics and Management Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego W Krakowie, 3(927), 75-86. https://doi.org/10.15678/ZNUEK.2014.0927.0306