Awareness among Women on Allergy-inducing Foods in Infants and Young Children

Authors

  • Anna Dziuba Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Grzegorz Suwała Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Katedra Towaroznawstwa Żywności

DOI:

https://doi.org/10.15678/ZNUEK.2014.0927.0308

Keywords:

food allergies, awareness of children’s nutrition, allergens, infants’ nutrition

Abstract

The subject of this study was issues related to the food that causes allergies in infants and young children. The study gathered information on the awareness of mothers and future mothers on the risk of food allergies and knowledge of major products that cause allergies in infants and young children. A hundred correctly completed questionnaires were analysed, allowing the authors to determine the level of knowledge the women possessed on this subject. They also concluded that there was a range of ability, depending on the age of the respondents, to recognise early symptoms of allergy, the predisposition to inherit allergies and the duration of an allergy. There was no correlation between knowledge and the place of residence or the level of educational of either present or future mothers.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adamska I., Kupczyk K., Czerwionka-Szaflarska M. [2009], Profilaktyka alergii pokarmowej – hydrolizaty, probiotyki i prebiotyki, „Pediatria Współczesna Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka”, vol. 11, nr 2.

Austin P., Thrash A., Thrash C. [2003], Algeria pokarmowa, tłum. G. Kuczek, Fundacja Źródło Życia, Mszczonów.

Dyrektywa 2003/89/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 listopada 2003 r. zmieniająca dyrektywę 2000/13/WE w odniesieniu do oznaczania składników obecnych w środkach spożywczych.

Epidemiologia chorób alergicznych w Polsce [2013], http://ecap.pl/pdf/ECAP_wyniki_pdf (7.12.2013).

Encyklopedia organizacji i zarządzania [1981], red. L. Pasieczny, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.

Fisher P.J. [1995], Alergie u dzieci i młodzieży – zapobieganie, rozpoznawanie, leczenie, Oficyna Wydawnicza „Vacatio”, Warszawa.

Grządziel G. [2013], Alergia na zboża, http://www.medme.pl/zdrowie-a-z/choroby-a-z/alergia-na-zboza,838,0,1.html (21.05.2013).

Jakimowicz-Klein B. [2004], Alergie. Pytania i odpowiedzi, Wydawnictwo Astrum, Wrocław.

Jakimowicz-Klein B. [2005], Kuchnia alergików, Wydawnictwo Astrum, Wrocław.

Jarosz M., Dzieniszewski J. [2004], Alergie pokarmowe, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.

Downloads

Published

20-11-2015

Issue

Section

Articles

How to Cite

Dziuba, A., & Suwała, G. (2015). Awareness among Women on Allergy-inducing Foods in Infants and Young Children. Krakow Review of Economics and Management Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego W Krakowie, 3(927), 107-125. https://doi.org/10.15678/ZNUEK.2014.0927.0308