Awareness among Women on Allergy-inducing Foods in Infants and Young Children
DOI:
https://doi.org/10.15678/ZNUEK.2014.0927.0308Keywords:
food allergies, awareness of children’s nutrition, allergens, infants’ nutritionAbstract
The subject of this study was issues related to the food that causes allergies in infants and young children. The study gathered information on the awareness of mothers and future mothers on the risk of food allergies and knowledge of major products that cause allergies in infants and young children. A hundred correctly completed questionnaires were analysed, allowing the authors to determine the level of knowledge the women possessed on this subject. They also concluded that there was a range of ability, depending on the age of the respondents, to recognise early symptoms of allergy, the predisposition to inherit allergies and the duration of an allergy. There was no correlation between knowledge and the place of residence or the level of educational of either present or future mothers.Downloads
References
Adamska I., Kupczyk K., Czerwionka-Szaflarska M. [2009], Profilaktyka alergii pokarmowej – hydrolizaty, probiotyki i prebiotyki, „Pediatria Współczesna Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka”, vol. 11, nr 2.
Austin P., Thrash A., Thrash C. [2003], Algeria pokarmowa, tłum. G. Kuczek, Fundacja Źródło Życia, Mszczonów.
Dyrektywa 2003/89/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 listopada 2003 r. zmieniająca dyrektywę 2000/13/WE w odniesieniu do oznaczania składników obecnych w środkach spożywczych.
Epidemiologia chorób alergicznych w Polsce [2013], http://ecap.pl/pdf/ECAP_wyniki_pdf (7.12.2013).
Encyklopedia organizacji i zarządzania [1981], red. L. Pasieczny, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
Fisher P.J. [1995], Alergie u dzieci i młodzieży – zapobieganie, rozpoznawanie, leczenie, Oficyna Wydawnicza „Vacatio”, Warszawa.
Grządziel G. [2013], Alergia na zboża, http://www.medme.pl/zdrowie-a-z/choroby-a-z/alergia-na-zboza,838,0,1.html (21.05.2013).
Jakimowicz-Klein B. [2004], Alergie. Pytania i odpowiedzi, Wydawnictwo Astrum, Wrocław.
Jakimowicz-Klein B. [2005], Kuchnia alergików, Wydawnictwo Astrum, Wrocław.
Jarosz M., Dzieniszewski J. [2004], Alergie pokarmowe, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2015 Cracow Review of Economics and Management
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.