Kapsułkowanie - metoda stabilizacji witaminy A w technologii wzbogacania żywności

Autor

  • Kinga Tataruch Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Katedra Chemii Ogólnej

DOI:

https://doi.org/10.15678/krem.812

Słowa kluczowe:

witamina A, stabilność, kapsułkowanie, wzbogacanie żywności

Abstrakt

Technologia wzbogacania produktów żywnościowych bioaktywnymi składnikami, takimi jak witaminy, ze względu na ich dużą wrażliwość na warunki fizykochemiczne w procesie wytwarzania żywności funkcjonalnej wymaga opracowania nowych i innowacyjnych metod. Niekorzystne działanie czynników temperaturowych, wysokiego ciśnienia, czy też czynników utleniających może powodować obniżenie biologicznej aktywności oraz chemiczną degradację bioaktywnych komponentów. Jednym z wyzwań stawianych technologii wzbogacania żywności jest opracowanie odpowiedniej formulacji rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy A. Poszukiwanie nowych nośników witaminy A jest niezwykle ważne ze względu na jej ograniczoną stabilność, nierozpuszczalność w wodzie oraz toksyczny wpływ nadmiaru witaminy na organizm. W niniejszej pracy podjęto próbę scharakteryzowania właściwości i roli witaminy A jako dodatku bioaktywnego w technologii wzbogacania żywności. Szczególną uwagę zwrócono na potencjalne metody stabilizacji retinolu udoskonalające jego właściwości funkcjonalne.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.

Bibliografia

Binkley N., Krueger D. [2000], Hipervitaminosis A and Bone, „Journal of Nutrition", vol. 58. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2000.tb01848.x

Bodmerie R., McGinity J.W. [1987], Polylactid acid Microspheres Containing Guanidine Base and Guanidine Sulphate Prepared by the Solvent Evaporation Technique, „Journal of Microencapsulation", nr 4. DOI: https://doi.org/10.3109/02652048709021820

Carlotti M.E., Rossatto V., Gallarate M. [2002], Vitamin A and Vitamine A Palmitate Stability over Time and under UVA and UVB Radiation, „International Journal of Pharmaceutics", vol. 240, nr 1-2. DOI: https://doi.org/10.1016/S0378-5173(02)00128-X

Carlotti M.E. et al. [2005], Photostability and Stability over Time of Retinyl Palmitate in an O/W Emulsion and in SLN Introduced in the Emulsion, „Journal of Dispersion Science and Technology", vol. 26. DOI: https://doi.org/10.1081/DIS-200045403

Champagne C.P. [2007], Microencapsulation for the Improved Delivery of Bioactive Compounds into Food, „Current Opinion in Biotechnology", vol. 18, nr 2. DOI: https://doi.org/10.1016/j.copbio.2007.03.001

Dłużewska E. [2008], Mikrokapsułkowanie dodatków do żywności, „Przemysł Spożywczy", vol. 5.

Dziennik Urzędowy UE [2006], L 404 z dnia 30.12.2006 - Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji.

El-Agamey A. et al. [2004], Carotenoid Radical Chemistry and Antioxidant/pro-oxidant Properties, „Archives of Biochemistry and Biophysics", vol. 430, nr 1. DOI: https://doi.org/10.1016/j.abb.2004.03.007

Garti N., Benichou A. [2004], Resent Development in Double Emulsions for Food Applications, Friberg S., Karsson K., Sjoblom, „Journal Food Emultions" 4th ed., Marcel Dekker, New York.

Garti N. et al. [2004], Solubilization of Active Molecules in Microemulsions for Improved Environmental Protection, „Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects", vol. 230. DOI: https://doi.org/10.1016/j.colsurfa.2003.09.020

Garti N. et al. [2005], Nano-sized Self-assemblies of Nonionic Surfactants as Solubilization Reservoirs and Microreactors for Food Systems, „Soft Matter", vol. 1, nr 3. DOI: https://doi.org/10.1039/b506233k

Gibbs B.F. et al. [1999], Encapsulation in the Food Industry: a Review, „International Journal of Food Science and Nutrition", vol. 50.

Górska A., Kozłowska M. [2008], Zastosowanie cyklodekstryn w przemyśle spożywczym, „Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego", vol. 2.

Hsieh Y.H.P, Ofori J.A. [2007], Innovations in Food Technology for Health, „Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition", vol. 26.

Janiszewska E., Witrowa-Rajchert D. [2006], Mikrokapsułkowanie aromatów, „Przemysł Spożywczy", vol. 5.

Jenning V., Gohla S.H. [2001], Encapsulation of Retinoids in Solid Lipid Nanoparticles (SLN), „Journal of Microencapsulation", vol. 18.

Kislitza O., Manaenkov O., Savin A. [2009], Microencapsulation of Retinol-acetate in Alginate Microspheres, XVIIth International Conference on Bioencapsulation, Groningen, Netherlands.

Ko S., Lee S.C. [2010], Effect on Nanoliposomes on the Stabilization of Incorporated Retinol, „African Journal of Biotechnology", vol. 9, nr 37.

Lasoń E., Ogonowski J. [2011], Stałe nanocząstki lipidowe - charakterystyka, zastosowanie i otrzymywanie, „Chemik. Nauka-Technika-Rynek", vol. 65.

Lee S.C. et al. [2002], Stabilization of Retinol through Incorporation into Liposome, „Journal of Biochemistry and Molecular Biology", vol. 35, nr 4.

Lim S.J., Lee M.K., Kim C.K. [2004], Altered Chemical and Biological Activities of All-trans Retinoic Acid Incorporated in Solid Lipid Nanoparticle Powders, „Journal of Controlled Release", vol. 100. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jconrel.2004.07.032

Marks J. [1979], A Guide to the Vitamins: Their Role in Health and Disease, MTP, Medical and Technical Publishing Co, England.

Minguez-Mosquera M.I., Hornero-Mendez D., Perez-Galvez A. [2002], Carotenoids and Provitamin A in Functional Foods, CRC Press LLC.

Munoz-Botella S. [2002], Differentiating Geometrical Isomers of Retinoids and Controlling Their Photo-isomerization by Complexation with Cyclodextrins, „Analytica Chimica Acta", vol. 468. DOI: https://doi.org/10.1016/S0003-2670(02)00629-3

Murray R.K., Granner D.K, Rodwell V.W. [2006], Biochemia Harpera, The Mc-Graw-Hill Companies, New York.

Pothakamury U.R., Barbosa Canovas G.V. [1995], Fundamental Aspect of Controlled Release in Foods, „Trends in Food Science & Technology", vol. 6. DOI: https://doi.org/10.1016/S0924-2244(00)89218-3

Qi Z., Shieh W.J. [2002], Aqueous Media for Effective Delivery of Tretinoin, „Journal of Inclusion Phenomena and Macrocyclic Chemistry", vol. 44.

Samborska K. [2008], Suszenie rozpyłowe w przemyśle spożywczym, „Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego", vol. 1.

Sekhon B.S. [2010], Food Nanotechnology - an Overview, „Nanotechnology, Science and Application", vol. 3.

Semenova E. et al. [2002], Stabilization of All-trans-retinol by Cyclodextrins: a Comparative Study Using HPLC and Fluorescence Spectroscopy, „Journal of Inclusion Phenomena and Macrocyclic Chemistry", vol. 44.

Świderski F., Waszkiewicz-Robak B. [2005], Składniki bioaktywne w żywności funkcjonalnej, „Przemysł Spożywczy" vol. 4.

Taylor T.M. et al. [2005], Liposomal Nanocapsules in Food Science and Agriculture, „Critical Reviews in Food Science and Nutrition", vol. 45, nr 7-8. DOI: https://doi.org/10.1080/10408390591001135

Weiss J., Takhistov P., McClements D.J. [2006], Functional Materials in Food Nanotechnology, „Journal of Food Science", vol. 71, nr. 9. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2006.00195.x

Yap K.L. et al. [2005], Characterization of the 13-cis-retinoic Acid/cyclodextrin Inclusion Complexes by Phase Solubility, Photostability, Physicochemical and Computational Analysis, „European Journal of Pharmaceutical Sciences", vol. 25. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ejps.2005.01.021

Yoshida K. et al. [1999], Stability of Vitamin A in Oil-in-water-in-oil-type Multiple Emulsions, „JAOCS", vol. 76, nr 2. DOI: https://doi.org/10.1007/s11746-999-0212-2

Pobrania

Opublikowane

2015-12-20

Numer

Dział

Artykuły

Jak cytować

Tataruch, K. (2015). Kapsułkowanie - metoda stabilizacji witaminy A w technologii wzbogacania żywności. Krakow Review of Economics and Management Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego W Krakowie, 906, 87-99. https://doi.org/10.15678/krem.812