Food Additives in Meat Processing and the Rationale for Their Use

Authors

  • Władysław Kędzior Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Katedra Towaroznawstwa Żywności

DOI:

https://doi.org/10.15678/ZNUEK.2014.0927.0301

Keywords:

food additives, food, meat, meat products

Abstract

The aim of this study is to present current issues in the use of food additives in meat products. It provides a historical outline and objectives of the use of additives in foods, highlights changes in the legislation concerning additives, and discusses a new regulation of the European Commission – 1129/2011 of 11th November 2011. The article lists the food additives approved by European Union authorities with particular attention to the “meat category”, and characterises current categories of food additives used in meat processing. It highlights new concepts in this category and the work on a food category system and a guide to the categories of food, as well as to the re-evaluation programme of the approved food additives. The paper presents the rationale for the use of food additives in modern meat technology.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Gajda-Wyrębek J. i in. [2012], Jak się poruszać w labiryncie nowych przepisów?, „Przemysł Spożywczy”, t. 66, nr 5.

Gajda-Wyrębek J. i in. [2013], Unijny wykaz dodatków do żywności, problemy z jego stosowaniem, „Przemysł Spożywczy”, t. 67, nr 5.

Informacja Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, na temat bezpieczeństwa substancji dodatkowych stosowanych w produkcji żywności [2013], Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, 9 lipca.

Kędzior W., Machnik D. [2002], Badanie i ocena zawartości azotynów i azotanów oraz fosforu w wędlinach, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, nr 583, Kraków.

Mięso – podstawy nauki i technologii [2011], red. A. Pisula i E. Pospiech., Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Rozporządzenie Komisji (UE) Nr 257/2010 z dnia 25 marca 2010 r. ustanawiające program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności [2010], Dz.Urz. Unii Europejskiej z 26.03.2010, L 80/19–27.

Rozporządzenie Komisji (UE) Nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r., zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności [2011], Dz.Urz. Unii Europejskiej z 12.11.2011, L 295/1–4.

Rutkowski A. [2004], Stosowanie dozwolonych substancji dodatkowych w przetwórstwie mięsa, drobiu i ryb, Wydawnictwo Hortimex, Konin.

Rutkowski A., Gwiazda S., Dąbrowski K. [2003], Kompendium dodatków do żywności, Wydawnictwo Hortimex, Konin.

Substancje dodatkowe w przetwórstwie mięsa [2008], red. W. Uchman, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań.

Szymański P. [2007], Substancje dodatkowe stosowane w przetwórstwie mięsa. Cz. II, „Gospodarka Mięsna”, nr 9.

Szymański P. [2013], Unijny wykaz dodatków do żywności – nowe przepisy dla branży mięsnej, „Gospodarka Mięsna”, nr 7.

Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii [2010], red. F. Świderski i B. Waszkiewicz-Robak, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Downloads

Published

20-11-2015

Issue

Section

Articles

How to Cite

Kędzior, W. (2015). Food Additives in Meat Processing and the Rationale for Their Use. Krakow Review of Economics and Management Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego W Krakowie, 3(927), 9-20. https://doi.org/10.15678/ZNUEK.2014.0927.0301