Perceived Product Value as a Determinant of the Purchase of Traditional Food Products

Authors

DOI:

https://doi.org/10.15678/ZNUEK.2022.0997.0306

Keywords:

perceived value of the product, purchase decision, consumer perception, behaviour, product attributes

Abstract

Objective: The article identifies the key determinants of the value of traditional food products and the factors involved in consumers’ decisions to purchase them.

Research Design & Methods: Marketing research was conducted via indirect interviews with the use of an Internet questionnaire (CAWI). The research population (N = 294) consisted of people aged 18–30 who purchase and consume traditional products from various categories.

Findings: The results of the research showed that the perceived value of traditional food products is the sum of the values offered to buyers. The values include: identity value, economic value, functional value, informative value.

Implications / Recommendations: It was found that traditional food products are both a carrier and a provider of value. Food producers should know their customers’ expectations, particularly as real value is brought by loyal buyers, i.e. those who are satisfied with the cooperation and repeat purchases of the product.

Contribution: The research adds to the knowledge base on young consumers’ perception of product value as a determinant of the decision to purchase traditional food products.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ankiel M., Grzybowska-Brzezińska M. (2020), Informative Value of Packaging as a Determinant of Food Purchase, “Marketing of Scientific and Research Organizations”, vol. 36(2), https://doi.org/10.2478/minib-2020-0015. DOI: https://doi.org/10.2478/minib-2020-0015

Ankiel M., Sojkin B., Grzybowska-Brzezińska M. (2020), Packaging as a Source of Information on the Product in Food Purchasing Decisions: The Case of Poland, “European Research Studies Journal”, vol. 23, special issue 1, https://doi.org/10.35808/ersj/1765. DOI: https://doi.org/10.35808/ersj/1765

Azimi S., Andonova Y., Schewe C. (2022), Closer Together or Further Apart? Values of Hero Generations Y and Z during Crisis, “Young Consumers”, vol. 23(2), https://doi.org/10.1108/YC-03-2021-1300. DOI: https://doi.org/10.1108/YC-03-2021-1300

Bryła P. (2015), Marketing regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych. Perspektywa sprzedawcy i konsumenta, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. DOI: https://doi.org/10.18778/7969-435-8

Dąbrowska A., Janoś-Kresło M. (2017), Zachowania młodych konsumentów na rynku m-zakupów, “Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej”, no. 120, https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.120.47. DOI: https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.120.47

Fernández-Ferrín P., Calvo-Turrientes A., Bande B., Artaraz-Miñón M., Galán-Ladero M. (2018), The Valuation and Purchase of Food Products That Combine Local, Regional and Traditional Features: The Influence of Consumer Ethnocentrism, “Food Quality and Preference”, vol. 64, https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2017.09.015. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2017.09.015

Grębowiec M. (2010), Rola produktów tradycyjnych i regionalnych w podejmowaniu decyzji nabywczych przez konsumentów na rynku dóbr żywnościowych w Polsce, “Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego”, vol. 10(25), no. 2. DOI: https://doi.org/10.22630/PRS.2010.10.2.16

Grzybowska-Brzezińska M. (2013), Preferencje konsumentów w kształtowaniu atrybutów produktu żywnościowego, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Olsztyn.

Halagarda M., Suwała G., Popek S. (2018), Knowledge, Opinions and Behavior of Polish Consumers towards Traditional Fruit Juice Products (in:) Proceedings of 18th International Joint Conference: Central and Eastern Europe in the Changing Business Environment, May 25 2018, Bratislava, Slovakia and Prague, Czech Republic, I. Černá (ed.), Oeconomica Publishing House, University of Economics, Prague.

Jakubowska D. (2021), Market Differentiation Potential of Traditional Food Quality Labels: Consumer and Producer Expectation, “Entrepreneurship and Sustainability Issues”, vol. 9(4), https://doi.org/10.9770/jesi.2021.9.1(14). DOI: https://doi.org/10.9770/jesi.2021.9.1(14)

Kaiser H. F., Rice J. (1974), Little Jiffy, Mark IV, “Educational and Psychological Measurement”, vol. 34(1), https://doi.org/10.1177/001316447403400115. DOI: https://doi.org/10.1177/001316447403400115

Kaplan R. S., Norton D. P. (2001), Strategiczna karta wyników. Jak przełożyć strategię na działanie, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Kotler P., Keller K. (2009), Framework for Marketing Management, Pearson Prentice Hall, Upper Saddle River, NJ.

Kowalczuk I. (2011), Innowacyjna żywność w opinii konsumentów i producentów, Rozprawy Naukowe i Monografie nr 382, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Kozłowski W., Rutkowska A. (2021), Interdyscyplinarne konteksty wartości. Jednostka – społeczeństwo – biznes, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Olsztyn.

Krzywiński T., Tokarczyk G. (2012), Tradycyjne wyroby mięsne wysokiej jakości. Wielkanocny stół Polaków, “Przemysł Spożywczy”, vol. 3(66).

Lewicka-Strzałecka A. (2015), Mit społecznie odpowiedzialnego konsumenta, “Marketing i Rynek”, no. 10.

Medeiros J. F. de, Ribeiro J. L. D., Cortimiglia M. N. (2016), Influence of Perceived Value on Purchasing Decisions of Green Products in Brazil, “Journal of Cleaner Production”, vol. 110, https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2015.07.100. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2015.07.100

Nguyen N., Vu P. A., Hoai T. T., Cao T. K. (2015), An Exploratory Investigation into Customer Perceived Value of Food Products in Vietnam, “International Business Research”, vol. 8(12), http://dx.doi.org/10.5539/ibr.v8n12p1. DOI: https://doi.org/10.5539/ibr.v8n12p1

Ostrowska I. (2010), Model kształtowania lojalności konsumentów w stosunki do marki na podstawie wybranych produktów konsumpcyjnych, Rozprawy i Studia vol. 871(788), Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin.

Pieniak Z., Verbeke W., Vanhonacker F., Guerrero L., Hersleth M. (2009), Association between Traditional Food Consumption and Motives for Food Choice in Six European Countries, “Appetite”, vol. 53(1), https://doi.org/10.1016/j.appet.2009.05.019. DOI: https://doi.org/10.1016/j.appet.2009.05.019

Poczta-Wajda A. (2010), Nowoczesne techniki analityczne w kształceniu na studiach ekonomicznych. Materiały wspomagające korzystanie z oprogramowania statystycznego i ekonometrycznego, cz. 1, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań.

Pyrzyńska E., Halagarda M., Kędzior W. (2018), Traditional and Regional Meat Products – Preferences of Polish Consumers (in:) Proceedings of 18th International Joint Conference Central and Eastern Europe in the Changing Business Environment, May 25 2018, Bratislava, Slovakia and Prague, Czech Republic, I. Černá (ed.), Oeconomica Publishing House, University of Economics, Prague.

Ratajczyk P. (2009), Produkt jako nośnik wartości, “Ekonomiczne Problemy Usług”, no. 42.

Regulation (EU) No. 1151/2012 of the European Parliament and of the Council of 21 November 2012 on Quality Schemes for Agricultural Products and Foodstuffs, Official Journal of the European Union, L 343/1, 14 December 2012.

Sadílek T. (2019), Consumer Preferences regarding Food Quality Labels: The Case of Czechia, “British Food Journal”, vol. 121(10), https://doi.org/10.1108/BFJ-03-2019-0150. DOI: https://doi.org/10.1108/BFJ-03-2019-0150

Sadílek T. (2020), Examining Attitudes toward Food Quality Labels: Evidence from Czechia, “Journal of Food Products Marketing”, vol. 26(3), https://doi.org/10.1080/10454446.2020.1745347. DOI: https://doi.org/10.1080/10454446.2020.1745347

Salgado L., Camarena D. M. (2022), Symbiosis between Innovation and Tradition Applied in the Northwestern Mexico Food Market: An Exploratory Analysis, “British Food Journal”, vol. ahead-of-publication, no. ahead-of-publication, https://doi.org/10.1108/BFJ-04-2021-0404. DOI: https://doi.org/10.1108/BFJ-04-2021-0404

Shrestha N. (2021), Factor Analysis as a Tool for Survey Analysis, “American Journal of Applied Mathematics and Statistics”, vol. 9(1), https:/doi.org/10.12691/ajams-9-1-2. DOI: https://doi.org/10.12691/ajams-9-1-2

Silvestri C., Aquilani B., Piccarozzi M., Ruggieri A. (2020), Consumer Quality Perception in Traditional Food: Parmigiano Reggiano Cheese, “Journal of International Food & Agribusiness Marketing”, vol. 32(2), https://doi.org/10.1080/08974438.2019.1599754. DOI: https://doi.org/10.1080/08974438.2019.1599754

Stanisz A. (2007), Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA PL na przykładach z medycyny. Tom 3. Analizy wielowymiarowe, StatSoft Polska, Kraków.

Statystyczna analiza danych z wykorzystaniem programu R (2009), M. Walesiak, E. Gatnar (eds), Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Su J., Tong X. (2018), An Empirical Study on Chinese Adolescents’ Fashion Involvement, “International Journal of Consumer Studies”, vol. 44(3), https://doi.org/10.1111/ijcs.12564. DOI: https://doi.org/10.1111/ijcs.12564

Żakowska-Biemans S. (2012), Żywność tradycyjna z perspektywy konsumentów, “Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, vol. 3(82).

Downloads

Published

15-12-2022

Issue

Section

Articles

How to Cite

Jakubowska, D., & Pachołek, B. (2022). Perceived Product Value as a Determinant of the Purchase of Traditional Food Products. Krakow Review of Economics and Management Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego W Krakowie, 3(997), 109-122. https://doi.org/10.15678/ZNUEK.2022.0997.0306